Na pobudo občanov o izgradnji žarnega zidu in prostora za posip pepela se je družba Javne službe Ptuj investicije lotila z lastnimi sredstvi. Dela so se pričela septembra lani, dobrih 395.000 evrov vredna investicija je uspešno zaključena.

Urejanje prostora za žarne grobove je potekalo v treh fazah, ki so oblikovale sedanjo podobo. Žarni zid je zasnovan tridelno kot obod introvertiranega krožnega prostora. Na krožni jasi se zamakne v notranjost in je na mestih, kjer do jase vodijo poti, prekinjen. Do zidu, ki je izveden v zemeljsko temno opečnati opeki, vodijo urejene poti. Debelina zidu je 75 cm, v notranjosti zidu je armirana betonska sredica, debeline 55 cm. Na vsaki strani armiranega betona je položena opeka. Žarne niše so obložene z enotnimi kamnitimi brušenimi in poliranimi ploščami. Žarne niše so dveh velikosti, v katerih je prostora za štiri ali šest žarnih posod. V vsakem od treh zidov se pojavi prostorski preboj – prehodno okno, ki je enake dimenzije kot žarna niša. Žarnih niš je 240, skupno je prostora za 1.164 žarnih posod. Na voljo je 138 niš s prostorom za 4 žare, cena enkratnega zakupa je 2.500 evrov, in 102 niši za 6 žar po ceni 2.700 evrov (cene vsebujejo DDV). V gozdu je urejena zelenica za raztros pepela z manjšo ploščadjo, klopjo in polico za odlaganje sveč. 

Z zaključenim projektom družba Javne službe Ptuj daje svoj prispevek lokalnemu okolju in uresničuje poslanstvo družbeno odgovornega podjetja.