Uncategorised

Pravljično drsališče na ptujski mestni tržnici

Vabljeni na drsališče v prazničnem mestu ter na spremljevalni program. Naj vas prevzame praznično vzdušje!

 

       Avtor fotografije: Albin Bezjak

Osnovne informacije o drsališču

- Velikost 420 m2, 14 x 30m,

- izposoja drsalk 2 EUR (z DDV), drsanje brezplačno,

- obratovalni čas: od ponedeljka do petka od 15. do 20. ure, v soboto in nedeljo od 10. do 20. ure. V času počitnic vse dni od 10. do 20. ure.

Vrtiljak

cena vožnje na vrtiljaku: 2 EUR (z DDV),

- obratovalni čas je enak obratovalnemu času na drsališču.

Avtor fotografije: Stanko Kozel

Pravila obnašanja na drsališču:

- Uporaba drsališča je na lastno odgovornost. 

- Uporabnikom ledene ploskve je rekreacijsko drsanje dovoljeno le v obratovalnem času drsališča (vsak dan med 15. in 20. uro).

- Preobuvanje je dovoljeno samo na prostoru za preobuvanje (zelena preproga).

- Do drsališča stopamo po podlogi in ne po asfaltu.

- Z izposojenimi drsalkami ravnamo skrbno in odgovorno (v primeru namernega uničevanja lahko izposojevalec zaračuna škodo).

- Osebe mlajše od 15 let morajo imeti spremstvo polnoletne osebe ob drsališču.

- Vnos hrane in pijače na drsališče je prepovedan.

- Uporaba in vnos hokejskih palic, pakov in drugih predmetov je prepovedana.  

- Prosto drsanje se izvaja v smeri urinega kazalca, do drugih drsalcev se vedemo spoštljivo in odgovorno.

- Prepovedano je prerivanje in potiskanje drugih oseb na drsališču.

- Prepovedano je pretirano hitro drsanje in drsanje v kačah ali verigah.

- Prepovedano je kajenje na ledeni ploskvi.

- Alkoholiziranim osebam je vstop na ledeno ploskev prepovedan.

- Priporočena je uporaba zaščitne čelade in rokavic.

- Med čiščenjem in pripravo ledene ploskve je zadrževanje na ledeni ploskvi prepovedano.

- V primeru neupoštevanja pravil lahko upravljavec od vas zahteva, da drsališče nemudoma zapustite. 

- Potrebno je upoštevati navodila upravljavca drsališča.

Obratovanje drsališča omogočajo tudi sponzorji in donatorji:

Zavarovalnica Triglav d.d., Matjaž Gojčič s.p., Opsen d.o.o., TISO servis d.o.o., Dar d.o.o., BM Asfalt d.o.o., Metallum Zorman d.o.o., KGS Krajnc d.o.o., Oto Kacjan s.p., Schloffer in Drevenšek d.o.o., EKO PLUS d.o.o., Tames d.o.o., Krambo d.o.o., Komteks d.o.o., Avtoservis in avtopralnica Pero d.o.o., Partikless d.o.o., GTS d.o.o., Geoinformatika d.o.o., Dar d.o.o.  

 

                      

                                            

                                                                 

 

                                   

 

 

                             

 

    

Od 8. 12. 2021 je možno na zbirnem centru CERO Gajke oddajati klavnične odpadke iz domačega zakola. Prevzem tovrstnih odpadkov bo brezplačen za občane Mestne občine Ptuj in občine Dornava. Za občane iz drugih občin bo možno omenjene odpadke oddati le proti plačilu. Izvajalec tovrstnih odpadkov ne sprejema od pravnih subjektov.

Kaj sodi v zabojnik?

Klavnični odpadki, ki niso primerni za predelavo v mesne izdelke (črevesje, perje, koža, kosti, glava, parklji, rogovi, hrbtenjača, dlaka, kopita,...).

Način oddaje odpadkov

Oddaja klavničnih odpadkov je možna na zbirnem centru v času uradnih ur. Odpadke boste s strokovnimi sodelavci stehtali in izpolnili POTRDILO O ODDAJI, ki si ga lahko predhodno natisnete na obarvani povezavi. Odpadki se lahko oddajo v zabojnik brez vrečke ali v namenskih vrečkah.

Klasifikacijski seznam ŽSP

 

Več informacij si lahko občani preberejo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo na povezavi: Rokovanje z živalskimi stranskimi proizvodi, ki nastanejo pri zakolu za lastno domačo porabo | GOV.SI.

 

OBNOVA ULICE 5. PREKOMORSKE

I. FAZA GRADNJE: od križišča s Peršonovo ulico do krožišča z Volkmerjevo cesto

ZAČETEK DEL: 24. 5. 2021 in TRAJANJE DEL: 30. 9. 2021

IZVAJALEC: Javne službe Ptuj d. o. o. in Komunalno podjetje Ptuj d. d.

OBSEG DEL: Zamenjava glavnega vodovoda in hišnih priključkov z obnovo druge komunalne infrastrukture (telekom, kabelskih in elektro vodov), zamenjava celotnega asfaltnega vozišča z meteorno kanalizacijo, obnova pločnikov za pešce, ureditev kolesarskih poti na vozišču.

 

                     Slika 1: Shema območja obnovitvenih del v prvi fazi gradnje

ZAPORE CEST IN OBVOZI: Zaradi splošne prometne varnosti v času izvedbe del se uredi začasna popolna zapora na Ulici 5. prekomorske od križišča s Peršonovo ulico do križišča na Volkmerjevi cesti.  Zapora se izvede v dveh fazah.  V prvi fazi se izvede zapora Ulice 5. prekomorske od križišča s Peršonovo ulico do priključka pred parkiriščem Spar, v času od 24. 5. do 15. 7. 2021. V tej fazi bo obvoz potekal po Peršonovi ulici in Volkmerjevi cesti na Ulico 5. prekomorske.

V drugi fazi se izvede zapora Ulice 5. prekomorske od priključka na parkirišče Spar do novega križišča na Volkmerjevi cesti, v času od 15. 7. do 30. 9. 2021. Obvoz bo potekal po Volkmerjevi cesti in Kraigherjevi ulici na Ulico 5. prekomorske.

                       1. FAZA ZAPORE                                                                                                     2. FAZA ZAPORE

                      

            Slika 2: Shema prometne ureditve v 1. fazi zapore                                              Slika 3: Shema prometne ureditve v 2. fazi zapore

 

PARKIRANJE: Na Ulici 5. prekomorske se na območju A začasno ukine 23 parkirnih mest. Nadomestno parkiranje bo omogočeno na prostih parkiriščih Volkmerjeve ceste, območje B.

 

                                          Slika 4: Shema parkirnega režima

 

Kontaktna oseba za Javne službe Ptuj: Igor Greifoner, tel. št.: 041 321 909.

Kontaktna oseba za Mestno občino Ptuj: Aleš Gregorec, tel. št.: 02 748 29 67.

 

 

Projekt Kratke dobavne verige lokalno pridelane hrane v Spodnjem Podravju

Naziv projekta:

KRATKE DOBAVNE VERIGE LOKALNO PRIDELANE HRANE V SPODNJEM PODRAVJU.

Vodilni partner:

Javne službe Ptuj d.o.o.

Partnerji:

- Biodinamična kmetija Kelenc, Kmetija Cimerman, Kmetija Mihec, Kmetija Prosenjak, Čebelarstvo Žumer, Kmetija Metličar, Kmetija Breg, Kmetija Munda, Kmetija Žuran, Kmetija Majerič, Kmetija Bolcar, Sadjarstvo Lovrec.

Trajanje operacije:

36 mesecev.

Opis projekta:

Javne službe Ptuj so v letu 2019 k sodelovanje povabile 12 partnerjev in se aktivno vključile ter prijavile projekt KRATKE DOBAVNE VERIGE LOKALNO PRIDELANE HRANE V SPODNJEM PODRAVJU na razpis Ministrstva za kmetijstvo - 2. Javni razpis za podukrep 16.4 Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni, ki so povezane z razvojem kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov.  

Ideja za projekt je nastala na podstatu mnenj različnih deležnikov, ki so kmalu ugotovili, da je na trgu viden primanjkljaj konkretnega povezovanja med udeleženci v dobavnih verigah na lokalnem območju. Dobavne verige lokalno pridelane hrane so izrednega pomena za povezovanje med dobavitelji in potrošniki. Vzpostaviti dobavno verigo, ki podpira pravično trgovino, trajnostne vidike razvoja, vzpostavitev čim krajše dobavne verige, ki sloni na tem, da se vzpostavi vez med pridelovalcem (kmetom) in potrošnikom (javnimi zavodi) v najkrajšem možnem časovnem intervalu, ter se predvsem v javne zavode dostavi kvalitetna lokalno pridelana hrana in zagotovi komunikacija povezovanja. Mreženje in priprava ponudbe preko različnih prodajnih poti, ki zagotavljajo prvovrstno, kvalitetno, predvsem odlično svežo ponudbo lokalnih kmetov, ki pridelujejo zdravo in kvalitetno hrano. 

Namen projekta je vzpostavitev kratke dobavne verige v Spodnjem Podravju in vzpostavitev lokalnega trga na območju Spodnjega Podravja, ter ojačati prodajo lokalno pridelane hrane javnim zavodom in končnim kupcem.

Prodajne poti se vzpostavijo na različnih podstatih, tako da se pester nabor lokalno pridelane hrane na kmetijah v Spodnjem Podravju ponudi čim širši množici potencialnih potrošnikov. Ob ponudbi pa se gradi na osveščanju in trajnostno dostopni lokalno pridelani hrani, ki je vse bolj pomemben faktor v vsakodnevni pripravi hrane.

Pričakovani rezultati:

- Priprava ponudbe zdrave in lokalno pridelane hrane na območju Spodnjega Podravja.

- Predstavitev ponudbe lokalnim javnim zavodom.

- Vzpostavitev kratke in urejene dobavne verige med ponudniki in potrošniki ter javnimi zavodi.

- Vzpostavitev ponudbe in prodaje lokalno pridelane hrane širši množici potrošnikov.

- Trajnostni pristopi pri promociji lokalno pridelane hrane.

- Osveščanje in izobraževanje ponudnikov lokalno pridelane hrane o pomenu trajnostnih in okoljsko naravovarstvenih  metod za pridelavo zdrave hrane.

- Osveščanje potrošnikov  na različnih ravneh o pomenu porabe in uporabe zdrave lokalno pridelane hrane.

Cilji:

- Dobaviti lokalno pridelano svežo hrano javnim zavodom na območju MO Ptuj in na območju Spodnjega Podravja.

- Približati prodajo lokalno pridelane sveže hrane končnim uporabnikom, preko lastne prodajalne, preko prodaje na tržnici, s potujočo prodajalno in prodajo preko spleta.

Povezave: 

- Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm.   

- Program razvoja podeželja: https://program-podezelja.si